×
Zoeken in Lezen123

De nadelen van Blauw Licht

Nadelen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van blauw licht op ons lichaam. Al die beeldschermen zijn natuurlijk erg fijn en handig, maar we willen niet dat ze een gevaar vormen voor onze gezondheid. De volgende onderwerpen worden momenteel gezien als probleemgebieden die een relatie hebben met blauw licht.

Oogvermoeidheid

Officieel noemt men oogvermoeidheid ook wel asthenopie. Dat is een verzamelterm voor een groepje symptomen en klachten die voortkomen uit langdurige inspanning van de ogen. Die langdurige inspanning komt logischerwijs vaak voor bij lezen of lang naar een beeldscherm kijken, maar ook wanneer u lang in de auto zit. De chauffeur krijgt dan last van vermoeide ogen omdat hij continu naar de weg voor zich moet kijken. Concreet uit zich dat in symptomen zoals rode en droge ogen, wazig zien, lichtgevoeligheid en hoofdpijn. Hoewel er nog andere symptomen zijn, komen deze het meeste voor.

Slechter slapen

Onze slaap is uitermate belangrijk voor onze gezondheid. We hebben die uurtjes onder de wol keihard nodig. Een belangrijke stof die ons slaperig maakt en zo helpt om ons ritme te beheersen is melatonine. Deze stof maakt ons lichaam aan in een reactie op de kleuren licht die we zien. Zo is er overdag meer blauw licht. Ons lichaam maakt ons in reactie daarop alert. We blijven dus wakker.  Wanneer vervolgens de avond valt neemt de hoeveelheid blauw licht af. Ons lichaam reageert daarop en we worden slaperig.

Vandaag de dag gebruiken we echter de hele dag door onze computers, smartphones en tablets. Dit betekent dat we altijd worden blootgesteld aan blauw licht, ook ’s avonds laat wanneer ons lichaam juist meer melatonine aan moet maken om lekker te kunnen slapen. Om die reden wordt slapeloosheid steeds vaker in verband gebracht met blauw licht.

Netvliesveroudering

De officiële benaming hiervoor is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Dit omvat een ingrijpende oogziekte waarbij de patiënt steeds minder kan zien. De macula zit achterin ons oog en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Bij LMD gaat de kwaliteit daarvan hard achteruit, terwijl de macula juist een grote rol speelt in ons vermogen om te zien. Sterker nog, met de macula zien we het scherpst. Bij LMD gaat de kwaliteit van de macula langzaam achteruit.

De oorzaak is in sommige gevallen erfelijk. Het ontstaat in die gevallen vaak al op jonge leeftijd. De meeste gevallen hebben echter geen duidelijke oorzaak. Het vermoeden bestaat dat een overdaad aan blauw licht er voor zorgt dat LMD sneller en heviger optreedt.