×
Zoeken in Lezen123

Brillen met Blauw licht filter

Brillen met blauw licht filter – Bescherm je ogen tegen Digitale Oogvermoeidheid!

Wat is Digitale Oogvermoeidheid

We spenderen ‘gemiddeld’ ruim 2 uur per dag met het staren naar een LCD-scherm, en sommige mensen zelfs driekwart van hun wakkere tijd. Deze constante blootstelling aan blauw licht is een schok voor onze ogen, waardoor maar liefst 65% van de mensen last krijgt van digitale oogvermoeidheid. De symptomen hiervan zijn onder andere droge, geïrriteerde ogen, wazig zicht, tranende ogen en zelfs hoofdpijn.

Digitale oogvermoeidheid is het fysieke ongemak dat ontstaat na langdurig gebruik van digitale schermen, zoals laptops, tablets, smartphones, monitoren en e-readers. Zelfs na slechts 2 uur schermgebruik kunnen de symptomen al merkbaar worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig hulpmiddelen die de ongemakken van digitale oogvermoeidheid verminderen, en BlueShields is daar een voorbeeld van.

Hoe voorkom ik Digitale Oogvermoeidheid?

Net zoals je verschillende schoenen draagt voor verschillende gelegenheden, is er ook behoefte aan verschillende brillen en lenzen voor verschillende momenten. De wereld is het afgelopen decennia enorm veranderd, waarbij we steeds meer schermen zijn gaan gebruiken, zoals iPads, smartphones en pc’s/laptops. Voor deze veranderde omstandigheden heeft de optische industrie lenzen ontwikkeld die je ogen beschermen tegen het schadelijke blauwe licht dat deze schermen uitstralen.

Computerbrillen zijn speciaal ontworpen om optimaal zicht te bieden bij het gebruik van beeldschermen. Deze brillen zijn zowel verkrijgbaar met als zonder voorgeschreven sterkte. Ze kunnen verschillende filters hebben en materialen gebruiken die het beste passen bij de betreffende situatie.

Daarnaast is het belangrijk om na elke 20 tot 30 minuten schermtijd even verder van je af te kijken voor minimaal één minuut. Om lichamelijk ongemak te voorkomen is het raadzaam om gelijk even de benen te strekken en een glaasje water te halen.

Heb je slaapproblemen?

Met name het gebruik van beeldschermen ‘s nachts stelt je bloot aan (blauw) licht. Melatonine is een hormoon dat ‘s avonds wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Onder invloed van licht neemt de afgifte van melatonine af. Men denkt dat melatonine iets te maken heeft met het bioritme van de mens. Door het gebruik van LCD-schermen maakt je lichaam geen melatonine aan en blijf je dus wakker. Dit verklaart waarom veel mensen slaapproblemen hebben na het gebruik van tablets en smartphones vlak voor het slapengaan.

Wat is HEV-licht?

HEV staat voor High Energy Visible Light, oftewel zichtbaar licht met een hoog energiegehalte. Dit is het blauw/violet licht in het zichtbare spectrum tussen 400 en 500 Nm (zie afbeelding). Je hebt wellicht weleens gehoord van de schadelijkheid van UV-400. Dit is net niet (meer) zichtbaar, terwijl het licht dat naast UV-400 ligt in het spectrum wel zichtbaar is. Hoewel de schadelijkheid afneemt, is violet/blauw licht nog steeds schadelijk voor de ogen.

Merken

Er zijn diverse merken (lees)brillen die brillen met een blauw licht filter aanbieden. De meest bekende merken zijn;

  1. Blueberry
  2. BlueShields
  3. Brillen met blauw licht filter van Montana Eyewear
  4. Alle brillen van Nordic projekt hebben 22% blauw licht filter, de speciale computerbrillen 54%

Is een BLF bril geschikt voor mij?

Of deze brillen geschikt zijn voor jou, kun je zelf het beste beoordelen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van je schermgebruik, de afstand tot het scherm, de hoeveelheid licht om je heen tijdens het gebruik en uiteraard of je het scherm goed kunt lezen.