×
Zoeken in Lezen123

Wanneer is een leesbril nodig?

Je wordt ouder en je armen tekort. Er is geen ontkomen meer aan: je hebt een Leesbril nodig. Antwoord op 6 vragen zodat je de ideale bril vindt.

Wanneer heb ik een leesbril nodig?

Zo rond het veertigste levensjaar, gaan je ogen achteruit. Dat wil zeggen dat je ogen zelf slechter worden, maar de elasticiteit van een oogspier. Omdat de rek er uit gaat kun je niet meer dichtbij scherpstellen, ‘je redt het zeg maar niet meer’. Zo kun je dus een leesbril nodig hebben terwijl je ogen zelf nog perfect zijn. Vrijwel niemand ontkomt eraan. Als je nou wat moeilijker kunt lezen hoef je niet direct een leesbril te nemen. Dat je je ogen kunt trainen is een fabel, maar je kunt best nog je best doen. Tip: als je het etiket in de supermarkt niet meer zonder leesbril kunt lezen, kun je even met je mobiel een foto maken en uitvergroten.

Wat doet een leesbril?

Een leesbril vergroot niet, maar compenseert het gemis aan scherpte. De leesbril is daarmee het perfecte hulpmiddel als je dichtbij wilt zien.

hoe herken ik dat ik een leesbril nodig heb?

Lange armen! Dat horen we vaak. Logisch toch, je haalt het niet meer om dichtbij te lezen en dus hou je je boek steeds verder van je af. Ook herkenbaar: Als je kind ineens een telefoon voor je houdt: kijk dan! Het eerste wat jij doet is het veel verder van je af houden om het te kunnen zien. Ook minder licht en het goed kunnen lezen zijn signalen. Daarom starten veel mensen na de zomer met een Leesbril, omdat de schemer eerder intreed en ze het voor het eerst opvalt. Mensen met een bril voor veraf (bijziend) die zetten de bril af om dichtbij te kunnen lezen. Het gaat overigens niet alleen om een boek, ook het uitoefenen van fijn werk zoals een draad door een naald steken wordt bijna onmogelijk zonder leesbril.

Ik heb een Leesbril nodig en nu?

Het zijn je ogen, en wees er zuinig op. Laat dan ook eerst altijd een oogmeting doen bij de ooogarts of Optometrist of een opticien doen om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is. Daarbij wordt gekeken naar de sterkte van de ogen en je pupulafstand. Er vanuitgaand dat er niets medisch aan de hand is kun je een bril uitzoeken. Bij de opticien is veel keuze. Als je zelf al een ‘gewone’ afwijking hebt zal er snel met name bij bijziendheid (veraf niet scherp zien) een multifocale bril aangeraden worden. Dit betekent dat de bril in sterkte verloopt: bovenin de correctie voor veraf, en onderin voor dichtbij. Het nadeel van multifocaal is dat je continue je hoofd beweegt om het juiste punt in de bril te zoeken. Ook als je op de bank ligt om TV te kijken, kijk je door de onderkant, terwijl je juist veraf wilt kijken. dit kan als vervelend ervaren worden. En bij een opticien is een bril ook duurder dan een standaardbril

Kan ik een standaardleesbril gebruiken?

Dat hangt er vanaf, en daarom is het nakijken van je ogen altijd een goed idee. Je ogen zullen nooit in exact dezelfde snelheid achteruit gaan, maar de veroudering hoeft per oog ook weer niet enorm af te wijken, het gebeurt min of meer synchroon. Het nadeel van een standaard leesbril is dat beide kanten dezelfde sterkte hebben. Voor velen is dat prima, maar je zult het zelf op basis van je afwijking moeten bepalen of ervaren. Ook de afstand tussen het middelpunt van de lenzen is bij een leesbril standaard. Dit middelpunt (Optische Centrum) is belangrijk omdat deze precies voor je pupil moet zitten. Dit heet ook wel PD-afstand of Pupil Distance. Bij een leesbril wordt het glas zo geslepen dat deze op het gemiddelde van 62mm komt. Hoe meer het afwijkt met jouw afstand, hoe sneller last van hoofdpijn, dubbel zien etc. Ook de PD afstand wordt bij een oogmeting bekeken, en vandaar dat de meting altijd je startpunt moet zijn.

Welke leesbrillen zijn er?

Qua monturen zijn er duizenden. Qua lens hebben we er een aantal:

De reguliere leesbril lens. Dit is een lens met een sterkte van +1.00 tot +5.00 steeds in trappen van 0,5

De BlueShields Lens: Dit is hetzelfde als de reguliere lens, maar deze heeft een coating voor blauw licht filter. Blauw licht is schadelijk voor de ogen en deze lens filter een deel hiervan. Er is ook een BlueShields extreme, deze filtert tot 80% van het blauwe licht, hierdoor doet de lens oranje aan.

multifocale lens. Er zijn een aantal modellen die een lens met 3 gedeeltes hebben. Bovenin voor veraf, in het midden voor gemiddeld en onderin voor dichtbij. in soepele overgangen kun je ver, dichtbij en daartussen (computer- of etalageafstand) zien. Sommige mensen kunnen trouwens slecht wennen aan bi- of multifocale lenzen.

Voor mensen die geen bril voor verzien hebben, is een ‘lookover’ (halve bril) een goede oplossing. Het voordeel is dat je voor ver over de bril heen kunt kijken. Een ‘hele’ bril moet je daarvoor steeds afzetten.

Je kunt een bril speciaal laten aanmeten bij de opticien. Het montuur en de glazen samen zijn vanaf €20 à €30 te koop. Bifocaal en multifocaal is duurder.

Hoe lang doe je met een bril?

De ogen worden slechter naarmate je ouder wordt. Gemiddeld doet iemand een jaar of drie met een leesbril, daarna moet de sterkte worden aangepast. Als iemand rond de 60, 65 jaar is, stabiliseert de achteruitgang zich. Dan wordt het moment van vervangen bepaalt door krassen of de wens voor een ander montuur.