×
Zoeken in Lezen123

Leesdruppels waardoor je geen leesbril meer nodig hebt?

In de volksmond 'Leesbril of te korte armen'. Dit fenomeen, genaamd presbyopie, wordt veroorzaakt door het verlies van het vermogen van de ooglens om zich op objecten dichtbij scherp te stellen. Dit gebeurt naarmate men ouder wordt. Enerzijds wordt met ouderdom de lens zelf wat stugger en anderzijds lukt het de oogspier niet om de lens voldoende te bollen en zo dichtbij te zien; je redt het simpelweg niet meer, vandaar de 'lange armen'. Ongeveer een derde van de bevolking heeft op een gegeven moment een leesbril nodig.

Traditioneel worden leesbrillen, multifocale brillen, lenzen of zelfs chirurgische ingrepen gebruikt om dit probleem aan te pakken. Echter, recente studies verkennen een nieuwe benadering: experimentele oogdruppels waarmee je geen leesbril meer nodig hebt.

Momenteel zijn er twee soorten experimentele oogdruppels in ontwikkeling die mogelijk een oplossing bieden voor presbyopie: lensversoepelende druppels en miotica druppels.

Lensversoepelende druppels

Lensversoepelende druppels richten zich op de kern van het probleem. Naarmate men ouder wordt, verliest de spier rond de lens kracht, waardoor de lens stijver wordt en niet meer kan focussen op objecten dichtbij. Een studie van Novartis onderzoekt momenteel een druppel die de lens soepeler zou maken en daardoor mogelijk het verouderingsproces van het oog kan vertragen.

Miotica oogdruppels

Miotica druppels, ook gebruikt voor de behandeling van glaucoom, verkleinen de pupilopening en creëren een "gaatjes of pinhole effect" dat het zicht scherper maakt, zowel op afstand als dichtbij. Voordeel is dat het een bekend middel is. Een nadeel is echter dat een kleinere pupil minder licht doorlaat, wat vooral 's nachts (met autorijden) problemen kan veroorzaken. Je kunt het zelf ook testen: door een klein gaatje in een papiertje te prikken zie je zowel dichtbij als veraf scherper. Momenteel onderzoekt het bedrijf Allergan een druppel in een studie om de effectiviteit ervan te beoordelen.

Werken oogdruppels als leesbril?

Voorlopige resultaten tonen een duidelijke verbetering in leeszicht. Het effect varieert echter van persoon tot persoon en hangt af van het stadium van presbyopie. Bovendien zijn er bijwerkingen gemeld, zoals hoofdpijn, verminderd zicht 's nachts en verminderd contrastzicht. Het oplossen van dit probleem blijft dus nog een uitdaging.

Aangezien de studies zich nog in een vroeg stadium bevinden, is het te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Met deze veelbelovende ontwikkelingen in de oogzorgsector kijken we uit naar een toekomst waarin zowel traditionele als innovatieve benaderingen beschikbaar zijn om presbyopie te behandelen. Kortom, voorlopig zul je nog een 'gewone' leesbril nodig hebben, en gelukkig hebben we meer dan 200 verschillende heren leesbrillen en dames leesbrillen. En mochten er ooit leesdruppels komen zullen wij ze aanbieden. Alleen dan schuilt er weer een nieuw euvel: ruim de helft van de ouderen is niet in staat de eigen ogen te druppelen, maar ook daar hebben we een oplossing voor: de EyeDrop druppel bril, die het aanbrengen van oogdruppels vergemakkelijkt.

Als een leesbril onvermijdelijk wordt, mag dat een leuke zijn. Het is mooi meegenomen als de keuze groot is en ze niet al te veel kosten.

Gratis verzending

Gratis verzendingVanaf 25 euro (NL, BE en DE)

Snel geleverd

Snel geleverdOp werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verstuurd