×
Zoeken in Lezen123

Beter slapen? Leg die telefoon weg en pak een boek

Nieuw onderzoek onder jongeren heeft weer uitgewezen dat je mobiel in bed gebruiken slecht is voor je slaap. De jongeren vallen later in slaap, worden 's nachts wakker en slapen korter. Beter geen smartphone in je slaapkamer dus, maar wat kun je eigenlijk wél doen voor het slapengaan?

Wat goed kan werken, is een boek lezen, zegt slaapspecialist Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam. Een papieren boek straalt geen licht uit, dus van het blauwe licht van een mobiel, waarvan bekend is dat het je wakker houdt, heb je geen last. Ook een e-reader zonder verlichting is een goede optie.

Een ander voordeel van lezen is dat de interactie ontbreekt, zegt Hofman. "Het gaat er bij telefoongebruik namelijk niet alleen om dat je op internet zit, maar ook dat je door sociale media continu gestoord kan worden. Je hersenactiviteit is groter als je moet reageren op anderen."

Het soort boek maakt wel uit, zegt ze. "Een ontzettend spannende thriller blijft langer op je netvlies staan dan een wat rustiger boek." Pubers raadt Hofman aan om 's avonds niet direct na het maken van huiswerk "hup in bed te springen", omdat hun hoofden dan nog vol zitten. "Rustig even lezen en naar muziek luisteren is prima."

Mocht je tóch op je telefoon willen kijken in bed, dan adviseert het RIVM een bril die het blauwe licht van je scherm filtert.

Bron: https://nos.nl/artikel/2274811-beter-slapen-leg-die-telefoon-weg-en-pak-een-boek.html 

Maart 2019

Als een leesbril onvermijdelijk wordt, mag dat een leuke zijn. Het is mooi meegenomen als de keuze groot is en ze niet al te veel kosten.

Gratis verzending

Gratis verzendingVanaf 25 euro (NL, BE en DE)

Snel geleverd

Snel geleverdOp werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verstuurd